niedziela, 15 stycznia 2017

Zamiast kawy

„Odwar z korzenia pijają jako herbatę przy zaflegmieniach żołądka, słabiej strawności, obrzmieniach wątroby i śledziony, cierpieniach nerek, żółtaczce, hipochondrji i histerji; dobry do kuracyj wiosennych”. Doktor Czarnowski w 1905 tak właśnie opisał właściwości cykorii. Dla mnie to po prostu zamiennik kawy. Zaparzam ją klasycznie w kawiarce - jest wtedy mocna i aromatyczna.
 Sama kawa jest otrzymywana z korzenia tej rośliny, jest on suszony, prażony, a następnie rozdrabniany - cykoria w czystej postaci! Do tego kawowego szczęścia cykoria to źródło błonnika, naturalny probiotyk, źródło witamin B i C oraz składników mineralnych - magnezu i potasu.







źródła: http://rozanski.li/436/cichorium-cykoria/
http://cykoriada.pl/cykoria.html
https://www.limafood.com/fr-be/product/pdf/5411788026253



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz