Naleśniki na grubo przez niektórych zwane pankejkami.
Składniki:
1 szklanka mleka (może być bez laktozy)
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka płatków teff
szczypta soli
cukier (tu dwie małe łyżeczki)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Z takiej ilości wychodzi około 5 grubych naleśników.
Wszystkie składniki mieszam, odstawiam na około 10 minut.
Smażenie: Nie wlewam oleju na patelnię, biorę kawałek papierowego ręcznika kuchennego, na niego wlewam odrobinę oleju i nim smaruję patelnię.Czynność powtarzam przed każdym wylaniem ciasta na patelnię.
Podaję z dżemem, miodem, cukrem, syropem klonowym, ze wszystkim na co akurat mam ochotę.
Płatki teff powodują, że naleśniki są bardzo elastyczne, nie rwą się, można je zwijać, składać w pół i dalej się trzymają. Po prostu są łatwe do zrobienia.
Kilka słów o teff:
Płatki teff inaczej miłka lub trawa abisyńska to coś, co powinno się znaleźć w każdej kuchni bezglutenowej, bo oprócz właściwości lepiących (jak gluten) są źródłem błonnika, żelaza, wapnia. Do tego mają niski indeks glikemiczny.
Będę je testować w każdej postaci. Planuje cienkie francuskie naleśniki, chleb i wiele innych produktów, które pamiętam z czasów glutenowych.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/teff-milka-abisynska-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-chleb-z-tef_43789.html
http://www.incola.com.pl/produkty/bezglutenowe-platki-teff/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz