poniedziałek, 27 lutego 2017

Na śledzika śledź pod pierzynką

Śledzik to czas przejścia z tłustego do postnego. W niektórych miejscowościach o północy, po hucznej zabawie serwowano posiłek z jaj, mleka i śledzi, który miał symbolizować właśnie to przejście. Tradycję podtrzymuję, ale w zmienionej formie, przepisem na śledzia pod pierzynką - zestaw składników na pierwszy rzut oka wydaje się absurdalny, bo jak może smakować śledź z burakami, ogórkami i ziemniakami? Mi smakuje, szczególnie jak przeleży w lodówce 24 godziny.

Mój śledzik pod pierzynką:

Składniki:
5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
3 buraczki
bezglutenowy majonez (wg uznania, można zastąpić jogurtem)
3 jajka
pieprz

Filety śledziowe zalewam wodą i moczę około 2 godzin. Odsączam z wody, zalewam mlekiem i moczę jeszcze pół godziny.
Ziemniaki gotuję w mundurkach.
Gotuję buraki lub zużywam tarte ze słoika.
Cebulę drobno siekam .
Jajka gotuję na twardo (będą do posypania sałatki)
Ogórki, ziemniaki, buraki, jajka trę na tarce o dużych oczkach.
W przezroczystym naczyniu układam następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy posypuję pieprzem. Jeśli zostaną składniki dodaję kolejną warstwę.
Wierzch sałatki posypuję startymi jajkami.
Odstawiam do lodówki na noc, tak aby smaki się przegryzły.


Źródła:
http://www.bibliotekawszkole.pl/inne/gazetki/84/index.php








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz