Mój śledzik pod pierzynką:
Składniki:
5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
3 buraczki
bezglutenowy majonez (wg uznania, można zastąpić jogurtem)
3 jajka
pieprz
Filety śledziowe zalewam wodą i moczę około 2 godzin. Odsączam z wody, zalewam mlekiem i moczę jeszcze pół godziny.
Ziemniaki gotuję w mundurkach.
Gotuję buraki lub zużywam tarte ze słoika.
Cebulę drobno siekam .
Jajka gotuję na twardo (będą do posypania sałatki)
Ogórki, ziemniaki, buraki, jajka trę na tarce o dużych oczkach.
W przezroczystym naczyniu układam następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy posypuję pieprzem. Jeśli zostaną składniki dodaję kolejną warstwę.
Wierzch sałatki posypuję startymi jajkami.
Odstawiam do lodówki na noc, tak aby smaki się przegryzły.
Źródła:
http://www.bibliotekawszkole.pl/inne/gazetki/84/index.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz