Została mi z obiadu ugotowana kasza gryczana. Szkoda było wyrzucać przebraną kaszę ziarenko po ziarenku, więc na kolację była gryczana dogrywka.
Składniki:
Placuszki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (wychodzi około 7 placuszków)
1 jajko
1 łyżka płatków teff lub płatków owsianych bezglutenowych
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
1 łyżeczka majonezu lub gęstego jogurtu
Wykonanie:
Kaszę wymieszać z jajkiem i płatkami, dodać sól i pieprz do smaku. Nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć aż się zarumienią.
Sos to po prostu dobrze wymieszane ww składniki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz