W mojej diecie bezglutenowej, gdzie często muszę ugotować wszystko od A do Z, próbuję sobie ułatwiać życie. Staram się gotować ze składników, które są ogólnodostępne i które nie rujnują mojego portfela. Smaczne, bezglutenowe i szybkie to danie ideał i takie są właśnie racuchy jaglane.
Składniki:
1 szklanka bezglutenowych płatków jaglanych*
1 szklanka mleka
1 duża łyżka miodu
1 saszetka drożdży
Przygotowanie:
Do płatków jaglanych dodać podgrzane mleko, miód i drożdże, wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na około 15-20 minut, następnie smażyć jak racuchy. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć do uzyskania złotego koloru. Podawać, według uznania, z jogurtem i/lub owocami.
Z takiej ilości składników zrobiłam około 16 racuchów.
* Bezglutenowe płatki jaglane firm Bezgluten lub Incola
(Nazwy firm, które produkują bezglutenowe płatki jaglane podaję tylko po to by ułatwić ich znalezienie na sklepowych półkach)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz