niedziela, 30 grudnia 2018

Bezglutenowy Sylwester

Tuż przed zabawą sylwestrową krótka informacja o bezglutenowych alkoholach ze strony celiakia.pl


ALKOHOLE
Wiemy, że możemy pić wszystkie rodzaje i gatunki wina, natomiast piwa (z wyjątkiem piw oznakowanych jako bezglutenowe) są zakazane. Wątpliwości dotyczą głównie wódek.
Przed zleceniem badań na zawartość glutenu w wódkach rozmawialiśmy z samymi producentami, współpracującymi z nami technologami i przeanalizowaliśmy badania naukowe na ten temat.  Producenci uważają, że białka a także ich fragmenty są związkami nielotnymi i nie ma możliwości ich przetransportowania do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. Z nielicznych badań alkoholi przeprowadzonych w innych krajach UE wynika, że faktycznie alkohole czyste są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. A co z wódkami „kolorowymi”? Gluten może pojawiać się w aromatach, barwnikach i wszelkich dodatkach. Jak widać z naszych badań ślad glutenu pojawił się w gorzkiej żołądkowej i żubrówce, ale oczywiście jego zawartość jest dopuszczalna w diecie bezglutenowej. Wygląda zatem, że destylowane alkohole są bezpieczne.
Zbadaliśmy też cydr – jest całkowicie bezglutenowy. Jest to lekki napój alkoholowy z jabłek (4,5%), bardzo popularny we Francji i Włoszech. Może być ciekawą alternatywą dla piwa. Zwłaszcza schłodzony, latem. Cydr „Lajk”, po przeprowadzeniu audytu w zakładzie produkcyjnym, uzyskał naszą licencję na znak przekreślonego kłosa.



źródło: https://celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz