Fińskie pierniczki- szybko i smacznie.
W tym roku naprawdę cierpię na brak czasu przed świętami. O piernikach nawet nie myślałam, a tu znajoma podrzuciła mi pomysł na wersję fińską. Przejrzałam internety, pierwszy lepszy przepis glutenowy uznałam za możliwy w wersji gluten free i mam pierniki jak się patrzy.
Składniki:
200 g miękkiego masła
150 ml ciemnego miodu
1 łyżeczka mielonego kardamonu*
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 duże jajka
150 g cukru
700 g mąki*
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wody
* korzystałam z jednorodnych przypraw, które zmieliłam w młynku
* do ciasta użyłam miksu do chleba firmy Balviten
Przygotowanie:
Miękkie
masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając
miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy
maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Zagnieść dobrze ciasto dodając wodę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkować i wykrawać formy. Kłaść na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec 10 -12 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem
lub czekoladą.
Korzystałam w przepisu w wersji glutenowej ze strony: http://zakatekrozkoszy.blox.pl/2015/12/Finskie-pierniczki-korzenne.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz