niedziela, 29 stycznia 2017

Rosa na deser

Sernik rosa w wersji bezglutenowej:

Spód tarty to około:
  200-250 gram mąki bezglutenowej
  2 jajka
  szczypta soli
  1 łyżeczka cukru
  pół kostki masła

Masa serowa:

1 kilogram białego sera- używam białego już zmielonego
1 saszetka cukru waniliowego
2  duże łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki roztopionego masła
3 całe jajka
około 3/4 szklanki cukru  

pianka na wierzch ciasta:
2 białka 
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:
Składniki do wykonania spodu ciasta mieszam (tu użyłam 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki owsianej).
Spód po prostu wyrabiam na konsystencję modeliny,  potem "modeluję" w okrągłej formie.

Ser i pozostałe składniki do masy miksuję, wylewam na wcześniej przygotowany spód.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę przez 45 minut.

Na koniec wyciągam ciasto, nakładam wcześniej ubitą pianę i piekę jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie wyciągam ciasto, zostawiam do wystudzenia i czekam na rosę, pierwsze kropelki pojawiają się po około 30-40 minutach.



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz