Spód tarty to około:
200-250 gram mąki bezglutenowej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
pół kostki masła
Masa serowa:
1 kilogram białego sera- używam białego już zmielonego
1 saszetka cukru waniliowego
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki roztopionego masła
3 całe jajka
około 3/4 szklanki cukru
pianka na wierzch ciasta:
2 białka
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Składniki do wykonania spodu ciasta mieszam (tu użyłam 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki owsianej).
Spód po prostu wyrabiam na konsystencję modeliny, potem "modeluję" w okrągłej formie.
Ser i pozostałe składniki do masy miksuję, wylewam na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę przez 45 minut.
Na koniec wyciągam ciasto, nakładam wcześniej ubitą pianę i piekę jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie wyciągam ciasto, zostawiam do wystudzenia i czekam na rosę, pierwsze kropelki pojawiają się po około 30-40 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz