czwartek, 2 lutego 2017

Bezglutenowe z pszenicy...absurdalne stało się możliwe.

Wpadł mi wczoraj artykuł o chlebie bezglutenowym z pszenicy. Czytałam dwa razy, żeby połapać się w tych zdaniach, które na pierwszy rzut oka, wydawały mi się bez sensu. Artykuł doczytałam do końca i dalej nie wierzyłam. Produkcja takiego pieczywa polega na tym, że wykorzystuje się  mieszankę bakterii kwasu mlekowego i proteaz grzybowych, które w procesie fermentacji zakwasu skutecznie rozkładają gluten w mące pszennej z poziomu 75 tys. ppm do zaledwie 12 ppm! Po wyprodukowaniu tego chleba zrobiono też badania (hematologiczne, analizy przepuszczalności jelita i biopsyjne) z udziałem celiaków i nic, żadnego zaglutenienia!
Ale clou tego chleba to ponoć normalność: miękkość, chrupka skórka i samak zwykłego chleba.
No dobrze, ale gdzie jest ten chleb? ...We Włoszech! To włoscy naukowcy opatentowali taki proces produkcji.
Od jakiegoś czasu podczytuję o życiu bezglutenowym we Włoszech i mam wrażenie, że to jest jakiś bezglutenowy raj, ale o tym kiedy indziej. Znalazłam producenta tego chleba, chleba wygląda nieźle. Za miesiąc będę we Włoszech i już sprawdziłam gdzie go będę mogła kupić...w aptece! Tak, tak, żywność bezglutenową kupuje się tam w aptece. Cena na stronie 5,95 EUR za 360 gram. Jeśli dotrze to Polski to nie chcę nawet myśleć ile będzie kosztował.
Na razie czekam na dwie rzeczy:
Na wypowiedź Stowarzyszenia w tej sprawie.
Na wyjazd do Włoch, bo nie uwierzę w smaczność tego chleba póki nie spróbuję.

Zdjęcie ze strony producenta: Tak, możesz! Glutenowa rewolucja w świecie bez glutenu!


Źródła:
artykuł: http://dietetyczny.blog.polityka.pl/2017/02/01/bezglutenowy-chleb-z-pszenicy/
badania: http://www.frumentodeglutinato.com/sample-page/?lang=en
produkt: http://www.frumentodeglutinato.com/prodotti/?lang=en
zdjęcie: http://www.frumentodeglutinato.com/wp-content/uploads/2015/03/Pane_Spiga_SiTuPuoi-1.png

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz