niedziela, 12 lutego 2017

Niech jedzą brioszki!

"Niech jedzą brioszki!" tak miała powiedzieć Maria Antonina do Francuzów skarżących się na brak chleba. Nam dziś chleba nie brakuje, ale słodkie ciasto drożdżowe na śniadanie to niezła porcja energii na początek dnia.
We Francji ile domów tyle brioszek, możliwość form niezliczona, od warkocza przez baby po bułeczki. Francuska brioszka to po prostu śniadaniowe ciasto drożdżowe na słodko, ja wybrałam brioszkę prowansalską bo do niej dodaje się wino z pomarańczy lub aromat pomarańczowy i rum, a do tego jeszcze łyżkę oliwy z oliwek.
Po kilku próbach najlepszą mieszanką bezglutenową okazała się mąka ryżowa (90%) i owsiana (10%), a potem wyrabianie na tzw. konsystencję (ma być lekka, ale możliwa do formowania) i podsypywanie ciasta, ale od początku.

Składniki:
250 ml mleka (jeśli ciasto będzie za gęste można dodać trochę więcej)
1/2 kg mąki bezglutenowej proporcje mąka ryżowa (90%) i owsiana (10%)
3 jajka
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
3 łyżki miodu lub cukru
2 łyżki rumu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
100 gram masła
1 saszetka drożdży

Przygotowanie:
*niewielką ilość mleka podgrzać i w niej rozmieszać drożdże
*2 jajka, pozostałą cześć mleka, masło, miód, olejek pomarańczowy, rum, oliwę i sól wymieszać razem
*mąkę ryżową przemieszać z owsianą i do niej dodać  ww składniki, mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
*na desce zagnieść kulę ew. dowolną formę, ciągle podsypując mąką
*ułożyć ciasto na posmarowaną olejem formę lub wyłożoną papierem
* piekarnik nagrzać do 180 stopni
* ciasto odstawić do wyrośnięcia przez około 30 minut (często stawiam na czymś ciepłym np. garnek z ciepłą wodą)
*przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować jajkiem (można do roztrzepanego jajka dodać trochę wody)
*na dół piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą, dzięki temu ciasto nie starci na wilgotności
*piec przez około 40 minut bez termoobiegu.

Ciasto zrobione wczoraj, przestudzone, zawinięte w folię, dziś nadal było miękkie i wilgotne :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz