sobota, 8 kwietnia 2017

Na leniwą sobotę

Placuszki z soczewicy.
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżki mąki dyniowej (bezglutenowej) może być każda inna bezglutenowa. Tu użyłam dyniowej na prośbę Ani o danie z nikim indeksem glikemicznym
3-4 łyżki przecieru pomidorowo-paprykowego
1 jajko
boczek wędzony, drobno krojony- według uznania
łyżeczka oleju z pestek winogron
łyżeczka suchych drożdży
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Soczewicę przebieram, sprawdzam czy nie ma przypadkowo innych ziaren, płuczę, gotuję w wodzie z solą. Może być inna soczewica, ale czerwona gotuje się najszybciej. Kiedy faktycznie nie mam czasu kupuję soczewicę w puszce.
Ugotowaną miksuję ze wszystkimi składnikami czyli dodaję: jajko, mąkę, przecier pomidorowo-paprykowy, boczek, olej, drożdże, sól i pieprz.
Taką masę wykładam do silikonowej formy i piekę przez 20 minut w temperaturze około 180 stopni.

Po upieczeniu, wykładam na talerz, podaję z sałatą i polewam oliwą z octem balsamicznym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz